Activitățile proiectului sunt:
Activitatea A1 Realizarea unui instrument de monitorizare și evaluare independent la nivel local
A 1.1 Realizarea unui ghid privind indicatorii de realizare a legii compostului și reducerii risipei alimentare
Începând cu ianuarie 2021, autoritățile administrației publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociațiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deșeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din ușă în ușă a biodeșeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei „plătește pentru cât arunci“ și să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural. Este obligatorie colectarea separată a deșeurilor biodegradabile destinate compostării /digestiei anaerobe, inclusiv din ușă în ușă, sau prin aport voluntar. Persoanele fizice și juridice care generează deșeuri biodegradabile au obligația să depună aceste deșeuri în spațiile indicate sau să le predea operatorilor autorizați pentru colectarea lor. Realizarea unui ghid pentru elaborarea și integrarea în documentele strategice locale (strategie de dezvoltare locală, planuri de acțiune, politici publice, etc.) a unor indicatori de realizare, precum și monitorizarea acestora pe termen lung.
Acest ghid va folosi ca instrument voluntar pentru monitorizarea și raportarea indicatorilor, în corelare cu Strategia de Dezvoltare Durabilă și politicile publice de la nivel local privind legea compostului și risipa alimentară. Va avea scopul de a sprijini autoritățile publice implicate în standardizarea unor metode privind implementarea și colectarea de date relevante.
Se va analiza procesul intern a producerii măsurării, a construcției sistemului de indicatori, identificând următoarele etape prin care orice producere de informație ar trebui să treacă: metodologie -> măsurare -> analiza -> valorificare. Orice indicator trece mai întâi printr-o etapă de construcție. Mai apoi are loc etapa propriu-zisă de culegere a datelor, de măsurare și de construire a unei baze de date. Urmează procesul de analiza a datelor, de interpretare a acestora și asigurarea selecției obiective. Se vor analiza obiectivele dorite pentru a fi monitorizate prin ghid, din punct de vedere al caracteristicilor lor:
– simple și usor de definit;
– relaționează direct cu tema aleasă;
– activează beneficiul măsurării;
– sunt măsurabile dintr-o perspectivă practică;
– reflectă măsurile de performanță recunoscute.
Dezvoltarea durabilă e un concept complex, aplicabil pe baza principiului sustenabilității la toate nivelurile. Toate proiectele și programele previzionate până în 2030 vor avea integrate elemente de monitorizare și raportare astfel încât să existe o modalitate relativă de evaluare standardizată a impactului politicilor publice. România are realizată Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă și este în lucru planul de acțiune, dar pentru integrarea acestor elemente în politicile publice și documentele strategice de la nivel local trebuie realizate documente care să le coreleze. Ghidul propus va analiza indicatorii din patru puncte de vedere: situația la nivel de comunități locale, documentele cu privire la implementarea legii compostului, reducerea risipei alimentare și documentele privind dezvoltarea durabilă. Accentul se va pune pe integrarea cu sistemul național, dar să fie practice la nivel local. Astfel stabilirea criteriilor de selecție a indicatorilor va presupune o analiză riguroasă multisectorială.
Indicatorii joacă, din ce în ce mai mult, un rol fundamental în dinamica publică și constituie un element esențial, resursă pentru factorii de decizie politică, liderii de afaceri și publicul larg.
Orientările vor fi structurate în cinci secțiuni care reprezintă cele cinci etape principale în elaborarea și raportarea indicatorilor: stabilirea scopului indicatorilor; proiectarea cadrului conceptual; selectarea și proiectarea indicatorilor; interpretarea și raportarea indicatorilor; menținerea și revizuirea indicatorilor.
Stabilirea structurii ghidului
– descrierea scopului ghidului;
– descrierea scopului setului de indicatori;
– descrierea modalității de selecție a indicatorilor;
– descrierea modalității de asigurare a calității datelor;
– descrierea modalității de transmitere și diseminare a datelor;
– descrierea cadrului legislativ și analiza situației actuale având în vedere noutatea temei;
– elaborarea și tehnoredactarea ghidului.
Prin alinierea acestora cu indicatorii din Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă și cu cei selectați/propuși la nivel european, sprijinim întregul proces și oferim un instrument practic pentru comunitățile locale. Astfel, vom dezvolta mecanisme de monitorizare și evaluare independentă a politicilor și strategiilor la nivel local, corelate cu politicile naționale.
A 1.2 Promovarea și diseminarea ghidului către factorii interesați
Ghidul va fi diseminat către principalii actori implicați, producând efecte pe termen lung. Tema proiectului este extrem de stringentă, atât din punct de vedere al politicilor publice cât și din punct de vedere al problematicii naționale. Obligațiile apărute în 2021 schimbă dinamica, introduce noi obligații și costuri, iar neaplicarea acestora constituie un potențial risc de amendă.
Ghidul propus se adresează autorităților locale, sprijinind înțelegerea mecanismelor noii legi și sprijinind colectarea datelor necesare sistemului național. Va fi diseminat: administrației publice centrale cu atribuții iîn domeniu conform legii, tuturor consiliilor județene, tuturor prefecturilor, membrilor FPIMM, membrilor Asociației Stațiunilor Turistice, universităților (în special cele cu componenta de protecția mediului), primăriolor de municipii/sector, ADI-urilor din domeniul deșeurilor și oricăror alte autorități publice interesate. Cu toate că implementarea proiectului se va face la nivelul a 6 comunități din județul Olt, promovarea și diseminarea ghidului la nivelul întregii țări va avea efecte naționale. Ghidul va fi publicat pe platforma online.
Activitatea A2. Realizarea de mecanisme pentru susținerea și promovarea dezvoltării la nivel local și de interacțiune cu autoritățile și instituțiile administrației publice
A 2.1 Analiza metodologiilor existente pentru monitorizarea și evaluarea implementării Legii compostului
Legea compostului, care a intrat în vigoare în cursul anului trecut și intersecția domeniului cu normele legislative din domeniul sprijinirii risipei alimentare, face ca nevoia de a realiza o analiză la zi a metodologiilor existente pentru monitorizarea și evaluarea implementarii Legii compostului o nevoie urgentă. Aceste ghiduri realizate prin proiect vor avea rolul de a “traduce” normele legale pentru o cât mai bună implementare și diminuarea riscurilor de a fi aplicate amenzi, într-o manieră inovatoare pe principiul colaborării public-privat. Căutăm să identificăm cele mai bune practici și să venim cu indicații punctuale de sprijin la nivelul comunităților locale.
Dificultatea vine din analiza documentelor în plin proces legislativ, dar este în același timp și un element care crește valoarea adaugată a documentațiilor elaborate în cadrul proiectului –acoperind o nevoie în timp real.
Ghidurile elaborate în cadrul acestei activități vor avea structura pe cât se poate de similară, chiar dacă au adresabilitate diferită. Scopul este de a selecta informația potrivită fiecărui sector la care ne adresăm și astfel să acoperim nevoia de informație într-o formă ușor de utilizat. Vom dezvolta astfel mecanisme pentru susținerea și promovarea dezvoltării la nivel local și de interacțiune cu autoritățile și instituțiile administrației publice, utilizând metode practice de consultare între autorități, ONG-uri și parteneri sociali, mediul academic precum și cetățeni în elaborarea politicilor și strategiilor la nivel local, consolidând dialogul social și civic.
Se va realiza un studiu în profunzime a metodologiilor existente și a progresului realizat de la identificarea nevoii (intrarea în vigoare a noii legi) și momentul începerii implementării.
A 2.2 Realizarea a două ghiduri privind reducerea risipei alimentare și legea compostului (1. Pentru agenții economici și 2. Pentru populația comunității)
Realizarea de mecanisme pentru susținerea și promovarea dezvoltării la nivel local și de interacțiune cu autoritățile și instituțiile administrației publice prin două ghiduri privind reducerea risipei alimentare și legea compostului:
- a) Realizarea unui ghid privind risipa alimentară și implementarea măsurilor legislative privind compostul pentru operatorii economici;
- b) Realizarea unui ghid privind risipa alimentară și implementarea măsurilor legislative pentru populația comunității;
- a) Realizarea unui ghid privind risipa alimentară și implementarea măsurilor legislative privind compostul pentru operatorii economici.
Se vor integra elementele de interes pentru operatorii economici, cu secțiune dedicată domeniului HoReCa, structuri de alimentație și a operatorilor din turism.
Structura ghidului va lua în calcul următoarele secțiuni:
– Descrierea scopului ghidului în corelare cu drepturile și obligațiile operatorilor economici conform legii compostului;
– Descrierea grupului țintă la care ne adresăm;
– Descrierea cadrului legislativ;
– Descrierea efectelor negative asupra mediului într-un scenariu fără implementarea legii;
– Descrierea oportunităților oferite de implementarea legii / efectelor pozitive;
– Elaborarea și tehnoredactarea ghidului.
- b) Realizarea unui ghid privind risipa alimentară și implementarea măsurilor legislative pentru populația comunității
Se vor integra elementele de interes pentru populația comunității și informații cu privire la necesitatea implementării acestora și efectele pe termen lung.
Structura ghidului va lua în calcul următoarele secțiuni:
– Descrierea scopului ghidului în corelare cu drepturile și obligațiile cetățenilor conform legii compostului;
– Descrierea detaliată a categoriilor care sunt afectate și a grupului țintă la care ne adresăm;
– Descrierea cadrului legislativ din persectiava cetățeanului;
– Descrierea efectelor negative asupra mediului într-un scenariu fără implementarea legii;
– Descrierea oportunităților oferite de implementarea legii / efectelor pozitive;
– Elaborarea și tehnoredactarea ghidului.
Monitorizarea activității de utilizare a compostului/ digestatului presupune:
- a) operatorii economici care desfășoară activități de colectare, respectiv compostare/digestie anaerobă au obligația de a raporta autorităților județene pentru protecția mediului datele și informațiile cu privire la îndeplinirea obiectivelor de reciclare și valorificare;
- b) la solicitarea autorităților pentru protecția mediului, operatorii economici au obligația de a dovedi, prin documente, corectitudinea datelor raportate.
Printre principalii actori afectați se numară: Autoritățile publice locale, ADI privind gestiunea deșeurilor, Operatorii economici, în special sectorul alimentar și HoReCa (restaurante, fastfood- uri, cofetării, producători locali de produse proaspete alimentare, etc.), ONG-urile de mediu. In cadrul ghidurilor se vor analiza modul de implementare și efectele pentru fiecare categorie.
A 2.3 Promovarea si diseminarea mecanismelor (ghidurilor) către factorii implicați
Ghidurile vor fi diseminate către principalii factori implicați, producand efecte pe termen lung. Ghidurile propuse se adresează operatorilor economici și societății civile. Va fi diseminat: membrilor solicitantului, membrilor AST, principalilor operatori economici de la nivelul partenerilor de dezvoltare locală, universităților (în special cu profil de protecția mediului). Se va publica pe site-urilor partenerilor de dezvoltare locală asigurând accesul întregii comunități. Cu toate că implementarea proiectului se va face la nivelul a 6 comunități din județul Olt, promovarea și diseminarea ghidului la nivelul întregii țări va avea efecte naționale. Ghidul va fi publicat pe platforma online și astfel accesibil de oriunde.
Activitatea A3. Dezvoltarea de mecanisme, proceduri, instrumente de consolidare a dialogului social și civic
A 3.1 Realizarea unei mese rotunde pe tema legii compostului cu invitați de la nivel local și central pe tema risipei alimentare și a Legii compostului, cu expoziție tehnologică
Scopul realizarii acestei mese rotunde, în mediul offline, la nivelul Municipiului Caracal este acela de a pune la un loc toți factorii interesați, mediul public, privat, neguvernamental și academic, pentru a identifica cele mai bune soluții pentru a fi integrate în instrumentele realizate în cadrul proiectului (ghiduri). Activitatea se va desfășura cu 25 persoane, cu respectarea normelor sanitare în vigoare. Se va face consultarea diverselor structuri responsabile cu implementarea politicilor în domeniu. Masa rotundă va avea în paralel un spațiu dedicat prezentării de echipamente și tehnologii în domeniu. Corelarea discuțiilor cu posibilitatea prezentării din partea producătorilor/furnizorilor de echipamente dedicate compostului va avea rolul de a crește nivelul de cunoștințe și aplicabilitate locală. Această activitate este direct corelată cu elaborarea ghidurilor din proiect. Rezultatele discuțiilor se vor regăsi în ghidurile elaborate pentru autoritățile publice, partenerii colaborând la buna implementare a activității.
A 3.2 Realizarea unei campanii cu 12 sesiuni de informare la nivelul populației comunității locale a fiecărui partener de dezvoltare locală
Legea compostului are o importantă conexiune cu protecția mediului, reducerea risipei alimentare și dezvoltarea durabilă. Pentru creșterea nivelului de conștientizare a temei, considerăm că va avea un impact crescut o campanie de informare la nivelul comunității din două etape: prima etapa prin care să se discute temele orizontale și cu privire la egalitatea de șanse și gen, cu accentul pus pe dezvoltarea durabilă și protecția mediului, în care populația să înțeleagă conceptele și cadrul general, apoi, după realizarea ghidurilor, o campanie de informare legată de legea compostului și implicațiile acesteia, fiind un element mult mai aplicat. Astfel, vom derula o campanie integrată de informare la nivelul populației comunității locale locale a fiecărei autorități publice implicate în proiect prin: a) 1 seminar de o zi în care se vor discuta temele orizontale în fiecare localitate de implementare (6 sesiuni): dezvoltarea durabilă, protecția mediului-colectare selectivă, reducerea risipei alimentare, reducerea risipei de apă, egalitatea de șanse și gen, nediscriminarea) (lunile 4-6) și b) 1 seminar privind legea compostului în fiecare localitate de implementare (lunile 7-9) și implicațiile pe care le au acestea la nivelul fiecarei comunități (6 sesiuni).
Implementarea unei astfel de legi va aduce multiple probleme la nivelul comunităților. Prin proiect dorim creșterea nivelului de informare și astfel reducerea acestora, la nivelul a 6 comunități implicate în proiect (5 comune: Drăghiceni, Giuvărăști, Ianca, Izbiceni, Vișina și un Municipiu -Caracal), oferind și instrumente pentru întreaga țară pentru reducerea risipei alimentare în corelare cu legea compostului. Vom pune accentul pe atragerea persoanelor responsabile din domeniul HoReCa și turism în cadrul campaniilor de informare, acest sector fiind unul din principalele sectoare producătoare de deșeuri alimentare și puternic afectat de noile norme legislative intrate în vigoare în anul 2021.
Activitatea A4. Realizarea de programe de formare/instruire finalizate cu certificate de participare în domeniul protecției mediului
A 4.1 Realizarea a 7 sesiuni de formare/instruire pentru 7 grupe (98 persoane) în domeniul protecției mediului finalizate cu certificare
Este prevazută derularea a 7 sesiuni de pregătire profesională, atât pentru mediul neguvernamental, cât și pentru dezvoltarea locală. Proiectul își dorește să fie un proiect pilot pentru sprijinirea implementării unei politici naționale noi la nivel local și pregătirea oamenilor necesari pentru aceasta. Ne propunem să realizăm instrumentele necesare și să le aplicăm la nivelul a șase comunități din județul Olt. Tema pentru sesiunile de pregătire profesională este protecția mediului, cu accentul pe legea compostului și reducerea risipei alimentare, integrând și obiectivele orizonatele și tematica egalității de șanse și gen. Având în vedere că legea compostului a intrat în vigoare în anul 2021 și nu există încă publicate toate documentele necesare, se va realiza o metodologie de pregătire profesională care să îmbine standardele de formare cu necesarul proiectului. Implementarea procedurii va cuprinde toate etapele necesare și anume:
- a) Realizarea unui program de formare/instruire pentru 1 grupă (14 persoane) reprezentanți ai ONG-urilor și partenerilor sociali în domeniul protecției mediului finalizate cu certificare (angajați/voluntari/membri);
- b) Realizarea a 6 sesiuni de formare/instruire pentru 6 grupe (84 persoane) cu reprezentanți din fiecare localitate de implementare (Caracal, Drăghiceni, Giuvărăști, Ianca, Izbiceni, Vișina) în domeniul protecției mediului finalizate cu certificare (aleși locali, personal din autoritățile și instituțiile publice și cetățeni). În cazul în care nu se vor strânge un număr de 14 persoane de la o grupă dintr-o localitate se va putea completa cu reprezentanți din alte localitți care sunt interesați să participe.
Activitatea A5. Realizarea unei platforme (website) online cu scop de informare și de realizarea a unei rețele tematice
Website-ul va cuprinde inclusiv materiale educaționale: materiale (inclusiv audio-video) privind legea compostului, a metodelor și modalităților de compostare, bune practici în domeniu, exemple de echipamente și modalitatea de funcționare a acestora, alte informații.
Acesta va include un forum de discuții privind această temă, oferind oportunitatea cetățenilor și operatorilor economici de a se implica la procesele decizionale și a fi mai aproape de autoritatea și politicile publice.
Serviciile achiziționate cuprind și asistență tehnică și consultanță IT, pentru a putea asigura cele mai bune facilități platformei în scopul utilizării acesteia atât pe parcursul proiectului cât și minim 6 luni după implementarea proiectului din multiple perspective: factor educațional, de informare și comunicare, ca un agregator de date, stimularea dezvoltării responsabilității civice, implicarea comunităților locale în viața publică și participare la procesele decizionale, de promovare a egalității de șanse și nediscriminării, precum și dezvoltării durabile.
O secțiune va fi dedicată temelor orizontale, cu accentul pe modul cum protecția mediului, reducerea risipei alimentare și promovarea compostului influențează îndeplinirea și promovarea temelor orizontale.
Prin realizarea platformei se va realiza un instrument pentru dezvoltarea responsabilitătii civice, implicarea comunităților locale în viața publică, participarea la procesele decizionale, promovarea egalitatii de șanse și gen și a nediscriminării pe tematica de mediu, promovând conceptul de dezvoltare durabilă.
Platforma si materialele publicate vor respecta Manualul de Identitate Vizuala și regulile POCA cu privire la identitatea vizuală.
Activitatea A 6 Informare și publicitate
6.1 Realizare măsuri de informare și comunicare
Se va crea o pagină de web dedicată. Pe pagina web și paginile partenerilor de dezvoltare locală va fi postată o scurtă descriere a proiectului, care va cuprinde cel puțin următoarele informații referitoare la acesta: titlu, denumire beneficiar și partener, scop, obiective specifice, rezultate, data de începere, perioada de implementare, valoarea totală (defalcată în contribuție UE și națională). De asemenea, vor fi realizate și expuse 8 afișe (dimensiunea minimă A3) într-un loc ușor vizibil publicului, la sediul de proiect al solicitantului, partenerului și a partenerilor de dezvoltare locală, cum ar fi zona de intrare a clădirilor sau biroul alocat, care vor cuprinde informațiile referitoare la proiect.
Participanții vor fi atât din localitățile de implementare, din județul Olt, cât și din cadrul reprezentanților instituțiilor centrale și naționale cu responsabilități în implementarea politicilor pentru reducerea risipei alimentare și legii compostului. Toate materialele de informare și publicitate precum și toate materialele de proiect vor respecta Manualul de Identitate Vizuală a Instrumentelor Structurale 2014-2020 în România.
6.2 Publicare comunicate de presă și realizare materiale de promovare proiect
Pentru fiecare eveniment va fi pregătit și dat spre publicare, câte un comunicat de presă (în minim 2 surse de informare). Pentru promovarea proiectului se vor crea 2 roll-up care vor fi puse în sala de conferință. Participanții în cadrul proiectului vor primi câte o mapă personalizată cu materiale promoționale care include: broșura sinteză referitoare la obiectivele, activitățile și rezultatele proiectului, agendă personalizată, pix personalizat din materiale reciclabile/naturale. Se vor achizitiona materiale pentru 300 persoane care interactionează cu activitățile proiectului. La conferința de diseminare se vor include în mape și un stick personalizat cu instrumentele (ghidurile) elaborate în cadrul proiectului pentru o mai bună diseminare a acestora, nu doar în mediul online.
6.3 Realizare conferință online de deschidere a proiectului și 4 conferințe de diseminare a proiectului
Organizarea unui eveniment exclusiv online de deschidere a proiectului cu 50 persoane, utilizând mijloace moderne de comunicare (de tip zoom, skype, webex, etc.). Invitații și speakerii la eveniment vor fi atrași din partea actorilor publici și privați cu atribuții în domeniul implementarii legislatiei privind compostul, din sectorul mediului și entități implicate în procesul de reducere a risipei alimentare, reprezentanți ai mediului neguvernamental din domeniul protecției mediului, reprezentanți HoReCa, reprezentanți ai stațiunilor turistice și ai operatorilor din domeniul deșeurilor.
Organizarea unui eveniment pentru închiderea proiectului cu 25 persoane/eveniment, în Municipiul Caracal. Evenimentul va fi înregistrat și făcut disponibil pe platforma online, asigurând accesul la informație la nivel național.
Campanie de promovare online și desfățurarea evenimentelor de informare și promovare (1 conferință online de lansare și 1 de diseminare).
- a) Organizarea unui eveniment în data de 16 octombrie – Ziua alimentației, exclusiv online, de deschidere a proiectului cu 50 invitați, utilizând mijloace moderne de comunicare (de tip zoom, skype, webex, etc.). Invitații și speakerii la eveniment vor fi atrași din partea partenerilor de proiect, a actorilor publici și privați cu atribuții în domeniul dezvoltării durabile și entități implicate în domeniul turismului, reprezentanți ai mediului neguvernamental și actorilor sociali, reprezentanți HoReCa (direct interesați de reducerea risipei alimentare), reprezentanți ai ADI-urilor și ONG-urilor de mediu, a tuturor factorilor interesați.
- b) Organizarea unui eveniment pentru diseminarea rezultatului proiectului. Evenimentul va fi înregistrat și făcut disponibil pe platforma online, asigurând accesul la informație la nivel național.
Participanții vor fi atât din localitățile de implementare, cât și din cadrul reprezentanților instituțiilor centrale și naționale cu responsabilități în implementarea politicilor privind politicile de mediu, în special implementarea legii compostului.