Egalitate de sanse
Atat beneficiarul cat si partenerii implicati in proiect vor respecta prevederile legislative cu privire la egalitatea sanselor. Se va asigura egalitatea de sanse atat in cadrul activitatilor propuse de proiect cat si in relatiile cu tertii.
Se va pune accent pe egalitatea de sanse intre participantii la procedurile de achiziþii necesare derularii activitatilor propuse, respectand procedurile prevazute de legislatia in vigoare.
In conformitate cu procedura de colaborare, toate activitatile vor prevedea masuri privind egalitatea de gen, atat in activitatea de management cat si in evenimentele si documentele elaborate, atat in activitatile onlinem cat si offline si in comunicarea scrisa, prin urmatoarele masuri:
-In cadrul conferintelor de diseminare a rezultatelor si a sesiunilor de formare vor fi sectiuni dedicate promovarii principiului egalitatii de gen
-In corespondenta electronica a echipei de management si in corespondenta proiectului in format hartie va fi inserat un mesaj de tipul «proiect care promoveza egalitatea intre barbati si femei si nediscriminarea ». Acesta va parea pe toate materialele elaborate in cadrul A6 infromare si publicitate.
-Membrii echipei de implementare vor fi educati permanent in privinta respectarii principiului egalitatii de sanse, a celei de gen si a drepturilor persoanelor cu dizabilitati de a duce o viata normala, incluzand prevederile legislative in vigoare.
-Vor fi luate in considerare si respectate prevederile legislatiei in vigoare cu privire la egalitatea de sanse si de tratament intre barbati si femei, inclusiv va fi personal angajat in structura de management si de implementare din ambele sexe.
Egalitate de gen
Beneficiarul si partenerii implicati in proiect vor respecta principiile non-discriminarii in raport cu tertii si in activitatile interne ale proiectului.
Orice practica care dezavantajeaza persoanele de un anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, varsta,categorie sociala, orietare sau convingeri,in legatura cu rel de colaborare/parteneriat/acces la programul de instruire sau promovare sunt interzise.
Procesul de selectie a persoanelor care vor face parte din grupului tinta la activ de formare se va realiza pe baza unei metodologii transparente,echitabila si corecte pe baza principiului primul venit,primul servit si se vor publicare informatiile pe website.
Proiectul va promova eliminarea discriminarilor in toate activitatile prin:
-In selectarea membrilor echipei s-a avut in vedere eliminarea oricaror discriminari bazate pe varsta, convingeri religioase,rasa,dizabilitati,opinii politice,urmarindu-se in exclusivitate acoperirea necesarului de competente.
-Atributiile resursei umane stabilite prin proiect si prin fisele de post nu contin aspecte discriminatorii, accesul la functiile din echipa si stabilirea atributiilor fiind in directa concordanta cu preg profesionala si experienta necesare.
-Invitarea participantilor la evenimente si selectarea participantilor se va realiza cu respectarea principiului non-discriminarii(in conferintele de diseminare vor fi sectiuni dedicate promovarii principiului nediscriminarilor)si va fi acordat cuvantul oricarui participant in mod nediscriminatoriu.
-In ce priveste GT,se va avea in vedere asigurarea unui rap echilibrat de participare a femeilor si barbatilor, date de procedura primul venit-primul servit,incurajand astfel participarea femeilor in activitatile profesionale.
Nediscriminare
In cadrul activitatilor intreprinse se va avea in vedere facilitarea accesului persoanelor cu dizabilitati, prin optarea, pe cat posibil, a celor mai favorabile locatii din punct de vedere al dotarilor specifice. In plus, in cadrul platformei “web” care va fi realizata se vor incadra materiale, inclusiv materiale video care faciliteaza accesul la informatie pentru orice persoana.
In cadrul seminariilor organizate in contextul campaniei de informare la nivelul populatiei comunitatii locale la fiecare autoritate publica implicata se va acorda o atentie marita aspectelor referitoare la dezvoltarea durabila, protecþia mediului (colectare selectiva, reducerea risipei alimentare, reducerea risiperi de apa) precum si egalitatii de gen si nediscriminarea.
Procesul de selectie a grupului tinta si activitatile de invitare se va realiza pe baza unei metodologii transparente, echitabile si corecte pe baza principiului primul venit-primul servit, asigrand accesul tuturor persoanelor. Se va promova in cadrul evenimentelor si materialelor conceptul de accesibilitate a persoanelor cu dizabilitati si de educare a cetatenilor cu privire la aceasta tema.
Accesibilitate persoane cu dizabilitati
Schimbari demografice
DEZVOLTAREA DURABILA
Prin tematica aleasa, a risipei alimentare, prezentul proiect trateaza o problema acuta la nivelul protectiei mediului inconjurator care poate fi abordata in aval si in amonte a lantului valoric de productie si consum a alimentelor, nu doar din perspectiva mediului. Productia hranei necesita energie si apa. Agricultura foloseste 70%din consumul total de apa dulce si in cele mai frecvente cazuri energie din combustibili fosili. Constientizarea efectelor risipei alimentare va avea implicatii conexe si in utilizarea eficienta a resuselor de energie si apa. Impactul negativ al risipei alimentare nu se limiteaza doar la productie si consum, ci la emisiile deCO2 generate de depozitarea necorespunzatoare a alimentelor neconsumate.
Risipa alimentara este unul din principalii factori poluatori, avand 33% din cantitatea mondiala, fiind pe locul III la poluare, dupa SUA si China din punct de vedere al cantitatii de emisii CO2 produse. Membrii echipei de proiect si participantii vor fi influentati sa isi adapteze comportamentul si modul de gandire la noile modificari astfel incat sa contribuie la reducerea amprentei si absorbtia de CO2. In procesul de achizitie in proiect vor fi avute in vedere recomandarile din Ghidul privind integrarea temelor orizontale in cadrul proiectelor finantate din FESI 2014-2020 p.a II-a Dezvoltarea durabila: achizitiile din cadrul proiectului vor respecta principiul de internalizare a costurilor de poluare si vor corespunde celor mai inalte standarde de protectie a mediului. Comunicarea si informatiile vor fi transmise, pe cat posibil online, fara a consuma hartie. Cand se poate se va utiliza hartie reciclata iar pixurile ce vor fi date catre participanti vor utiliza materiale naturale/reciclabile.
Poluatorul plateste
Membrii echipei de proiect vor promova principiile de protective a biodiversitatii in principal in contextul comunicarii si diseminarii informatiilor. Astfel, se va opta, preponderent pentru corespondena electronica si doar in cazuri exceptionale in format pe tiparit pe hartie. Unde se poate se va utiliza hartie reciclabila si achizitii de materiale naturale/reciclabile(pixurile). Membrii echipei de proiect vor insera in cadrul corespondentei cu terti mesaje de forma “ Nu printati acest mesaj decat daca este extrem de important. Protejeaza mediul inconjurator” . In intreaga activitate referitoare la proiectul propus, membrii echipei de proiect vor utiliza rational toate resusele avute la dispozitie – apa, energie, hartia (reciclare) si tonerul.In corespondenta proiectului in format hartie va fi inserat un logo/mesaj de protectie a mediului. Evenimentele proiectului vor avea o sectiune dedicata temelor orizontale in cadrul careia se vor prezenta exemplele concrete prin care proiectul a contribuit la protectia mediului. Vor fi avute in vedere rec din Ghidul privind integrarea temelor orizontale in cadrul proiectelor finantate din FESI 2014-2020 partea a II-a Dezvoltarea durabila, urmarindu-se evitarea organizarii oricaror activitati “care ar putea afecta in mod negativ mediul.”
Protectia biodiversitatii
In cadrul activitatilor organizate se va tine cont de recomandarile din Ghidul privind integrarea temelor orizontale in cadrul proiectelor finantate din Fondurile Europene Structurale si de Investitii 2014-2020 partea a II-a Dezvoltarea durabila.
Utilizarea eficienta a resurselor
In acest sens se va urmari ca in activitatea de comunicarea si diseminare, informatiile sa fie transmise in varianta electronica, evitand consumul inutil de hartie. In cadrul seminariilor organizate in cadrul campaniei de informare la nivelul populatiei comunitatii locale la fiecare autoritate publica implicata se vor acorda o atentie marita aspectelor referitoare la dezvoltarea durabila, protecþia mediului (colectare selectiva, reducerea risipei alimentare, reducerea risiperi de apa) precum si egalitatii de gen si nediscriminarea.In emailuri va fi introdus un mesaj cu privire la protectia mediului. Se vor utiliza baterii pentru incarcarea echipamentelor digitale, urmind a se utiliza cit mai putina energie posibil, determinind astfel reducerea amprentei de carbon. Evenimentul de lansare a proiectului va avea loc pe 16 octombrie – Ziua mondiala a alimentatiei, promovand conceptul de utilizare eficienta a resurselor.
La realizarea tuturor activitatilor proiectului, se va urmari minimizarea folosirii de resurse care contribuie la cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera, se va opta pentru folosirea de dispozitive si servicii dotate cu o clasa energetica cat mai buna, cand exista aceasta posibilitate.
Atenuarea si adaptarea la schimbarile climatice
Rezilienta la dezastre: Dezastrele naturale, sunt cele care afecteaza cel mai mult actualele ecosisteme. In cadrul proiectului se va avea in vedere, inclusiv discutarea acelor teme care sunt menite sa previna impactul negativ al acestora. In deschiderea evenimentelor proiectului, participantii vor fi informati cu privire la regulile in caz de urgenta: “In caz de incendiu, cutremur sau oricare alta situatie de urgenta trebuie sa va pastrati calmul si sa respectati indicatiile date de catre personalul organizatorului evenimentului”. Prin implementarea sesiunilor de formare si evenimentelor se va dezvolta capacitatea partenerilor sociali si a mediului neguvernamental prin instruiri, colaborari, activitati intreprinse in comun, participari si sprijind crearea unei retele tematice.