Descriere/Valorificarea rezultatelor
Pentru asigurarea sustenabilității proiectului, au fost identificate resursele financiare și umane necesare continuării proiectului după finalizarea acestuia: financiare – necesare cu menținerea website-ului, platformei online și a colaborării cu partenerii de dezvoltare locală și umane: managerul de proiect, responsabilul de monitorizare și coordonatorul din partea partenerului. In ceea ce privește activitățile care necesită agrenarea resurselor financiare, în perioada de sustenabilitate, au fost identificate cele referitoare la administrarea platformei “web” și cele specifice pentru menținerea parteneriatului între parteneri sociali și autoritățile locale pentru minim 6 luni. Se previzionează că responsabilitatea administrării acestei platforme să intre în sarcina Asociației Statiunilor Turistice, care prin membrii săi și cu resursele proprii vor asigura continuitatea funcționării acestuia, iar website-ul în responsabilitatea liderului de proiect. Resursele materiale puse la dispoziție pentru implementarea proiectului și în perioada de sustenabilitate provin din patrimoniul existent (material și financiar), cotizații ale membrilor, sponsorizări, donații, resurse umane – voluntari ai asociațiilor, donații din declarația 230 și orice alte surse ale activității.
In cazul identificării altor surse nerambursabile corelate cu specificul temei abordate, se va analiza fezabilitatea și oportunitatea de a dezvolta noi proiecte pentru susținerea continuității tratarii acestei teme complexe, utilizând know-howul rezultat în urma acestui proiect ca plus valoare și cu potențial replicativ.
Referitor la implicarea resurselor umane, atât managerul de proiect cât și responsabilul de monitorizare și coordonatorul din partea partenerului vor fi implicați în asigurarea implementării protocolului de colaborare și atingerea la nivel optim a rezultatelor și obiectivelor proiectului. De asemenea, răspunderea reprezentaților parteneriatelor de dezvoltare locală în ceea ce privește cooperarea în privința proiectului va continua și după finalizarea proiectului, pentru o perioadă de minim 6 luni.
Proiectul poate fi considerat un element pilot dintr-o complexitate a domeniului abordat, avand în vedere obiectivele în domeniul protecției mediului și posibilitatea ca legislația în domeniu să atragă și alte obligații (fie pentru autorități, entități private sau membrii ai comunităților) naționale și internaționale odată cu dezvoltarea politicilor de mediu și implementarea Agendei 2030, Convenției de la Aarhus și a Pactului Verde European cu orizontul de timp 2050.
Ghidurile realizate vor avea multiple utilizări, atât la nivel local cât vor avea potențialul de a fi utilizate la nivel central. Instrumentele și mecanismele dezvoltate vor fi transmise la un număr mare de actori sociali și instituții ale administrației publice, care le vor putea utiliza în activități ulterioare, inclusiv în colaborarea public-privat. Ghidurile au adresabilitate diferită – administrație publică, agenți economici și cetățeni și acoperă astfel principalele sectoare cu obligații rezultate în urma implementării legii compostului.
Prin utilizarea rezultatelor nu doar că se va sprijini cooperarea între administrația locală și mediul non-guvernamental, dar acestea vor putea fi utilizate pentru a aduce plusvaloare unui întreg sector economic, cu efecte pe termen lung. Deși materialele elaborate nu au capacitatea de a realiza activități de reformă, ele pot sprijini politicile naționale care vor acționa ca factor în viitoarele reforme în domeniul mediului.
Parteneriatul de dezvoltare locală va avea rezultate pe termen lung, accentuând contribuția mediului non-guvernamental și a cetățenilor la procesul decizional al autorităților publice.
Rezultatele obținute în urma proiectului duc la adaptarea structurilor, optimizarea proceselor și pregătirea resurselor umane pentru realizarea și punerea în aplicare a politicilor publice bazate pe dovezi privind reducerea risipei alimentare și a implementării legii compostului, corelarea planificării strategice la nivel de politici locale cu părerile cetățenilor și a structurilor reprezentative din mediul non-guvernamental, “traducerea” legii privind compostul la nivelul obligațiilor din comunități mici, pregătirea de personal în domeniul protecției mediului de la nivelul mediului non-guvernamental și a comunităților locale implicate în proiect precum și consolidarea capacității autorităților publice locale.
Rezultatele proiectului vor duce la creșterea capacității organizațiilor non-guvernamentale și partenerilor sociali de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local, printr-un proiect inovator (atât tema cât și conceptul proiectului sunt inovatoare). Prin proiect sunt susținute acțiuni de consolidare a capacității interne, în vederea atragerii și menținerii de membri și/sau voluntari, îmbunătățirea capacității acestora de a-și extinde aria de intervenție, de a multiplica activitățile cu impact pozitiv la nivel național și de a inova prin sprijinirea rezolvării unei probleme în timp real. Rezultatele vor avea un impact pe termen lung prin aportul acestora la multiplicarea de activități care sprijină creșterea implicării cetățenilor în comunitate și în procesul de luare a deciziilor (cetățenie activă) prin utilizarea platformei online. Se oferă posibilitatea a de a se implica în acțiuni de voluntariat și formare tuturor vârstelor și grupurilor sociale , initiațive care contribuie la promovarea și respectarea valorilor democratice și a drepturilor omului, a dezvoltării durabile și temelor orizontale.
Lansarea proiectului se va face în data de 16 octombrie 2021, ziua mondială a alimentației. Decizia de a marca Ziua mondială a alimentației la 16 octombrie a fost luată în cadrul celei de-a XX-a sesiuni a Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), care s-a desfășurat la Roma, în perioada 10-28 noiembrie 1979, data de 16 octombrie reprezentând ziua înființării FAO în 1945, la Quebec. Corelarea activităților proiectului, implicațiile internaționale privind problematica alimentației vor fi de asemenea un element de inovare prin creșterea importanței și conotației rezultatelor obținute.
Deși proiectul reprezintă în acest stadiu doar o etapă în abordarea problemei, pe termen lung poate fi privit ca un proiect pilot, care se derulează în 5 comune și 1 municipiu (Caracal) din jud. Olt, regiunea de Sud a României (mai puțin dezvoltată) în sectorul protecției mediului înconjurător, a cărui rezultate pot fi impactate la nivel național (axat pe reducerea risipei alimentare și promovarea și implementarea compostului) și sprijini România în atingerea obiectivelor de țară.
Având în vedere caracterul inovativ al abordării fenomenului de consolidarea al colaborării partenerilor sociali cu autoritățile publice, prin abordarea unei tematici de actualitate, mandatorie (prin legislația nou introdusă, Legea Compostului) și cu impact asupra calității vieții fiecăruia dintre noi – problema gestionării deșeurilor pe un orizont de timp îndelungat, în cadrul proiectului s-a încercat atragerea de parteneri cu posibilitatea de multiplicare și dezvoltare a temei. Acest proiect poate fi un element pilot pentru dezvoltarea pe o scară mai largă a temei prin partenerii proiectului sau prin transferbilitatea know-howului la alți actori din domeniu. Din acest considerent motivația transferului know-how-ului și bunelor practici, care au condus la reușita proiectului vor avea cele mai mari șanse de a fi transferate către orice partener dornic să inițieze un proiect similar sau complementar.
Având în vedere obiectivele în domeniul protecției mediului și legislația în domeniu presupune obligații pentru diverse segmente ale societății (autorități, entități private sau membrii comunităților), acest proiect poate fi replicat și în alte localități, județe, regiuni de la nivel național. Rezultatele proiectului pot sta la baza unor politici publice locale, județene, regionale sau naționale prin utilizarea indicatorilor și datelor (3 ghiduri elaborate și un instrument dinamic, online, cu posibilitate de colectare de date și colaborare cu comunitatea).
Din perspectiva problemei abordate și anume noul context legislativ în domeniul compostării, care atrage obligații pentru principalii actori implicați și care privesc un orizont de timp îndelungat, rezultatele proiectului (atât ghidurile cât și platforma “web”) vor putea fi utilizate după încetarea proiectului. In acest sens, instrumentele și mecanismele elaborate (ghidurile) vor trata legislația în vigoare și vor fi disponibile în format electronic și accesibile tuturor utilizatorilor înregistrați în cadrul platformei “web” și astfel rezultatele obținute în urma implementarii proiectului pot fi multiplicate la diferite niveluri (local, regional, sectorial, național).
Furnizează informații cu privire la toate acordurile instituționale relevante cu părți terțe pentru implementarea proiectului și exploatarea cu succes a facilităților care au fost planificate și eventual încheiate:
Nu vor exista elemente de infrastructură implicate în proiect.
Prin proiect se urmărește implementarea a 6 parteneriate dintre autorități locale, ONG-uri și parteneri sociali care să fie funcționale la 6 luni după finalizarea proiectului (parteneriat pentru dezvoltare locală – PDL). Aceste parteneriate au fost constituite pentru realizarea activităților pe care solicitantul le propune prin proiect, întreaga activitate fiind gestionată prin intermediul unei proceduri de colaborare a parteneriatului.
Se urmărește consolidarea capacitații organizațiilor non-guvernamentale și partenerilor sociali de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local, pe o temă corelată dezvoltării durabile și protecției mediului. Astfel, sunt susținute acțiuni de consolidare a capacității interne, în vederea atragerii și menținerii de membri și/sau voluntari, îmbunătățirea capacității acestora de a-și extinde aria de intervenție și de a multiplica activitățile cu impact pozitiv, precum și initiațive care își propun creșterea implicării cetățenilor în comunitate și în procesul de luare a deciziilor (cetățenie activă), oferind tuturor vârstelor și grupurilor sociale oportunitatea de a se
implica în acțiuni voluntare, inițiative care contribuie la promovarea și respectarea valorilor democratice și a drepturilor omului. Proiectul presupune două activități specifice: A0- managementul proiectului și A6 – informare și publicitate, iar restul proiectului presupune activități implementate în parteneriat cu autoritățile parteneri de dezvoltare locală (A1 și A2, A5 prin sprijinirea cu informații, A3 și A4). In cadrul A0, iar A.4 este dedicată managementului PDL.
Oferă detalii cu privire la modul în care va fi gestionată infrastructura după încheierea proiectului (și anume, numele operatorului; metode de selecție – administrare publică sau concesiune; tip de contract etc.)
Proiectul nu cuprinde elemente de infrastructura sau achiziții de bunuri/active.
In contextul implementării proiectului a fost elaborată și procedura de colaborare a parteneriatului în care s-au prevăzut anumite aspecte care reglementează activitatea după încheierea proiectului. In cuprinsul acesteia sunt prevăzute aspecte referitoare la responsabilițile fiecărei părți implicate după finalizarea proiectului.
Infrastructura online realizată prin proiect, prin serviciile IT și anume web site-ul folosit cu scopul de informare și publicitate va intra în responsabilitatea Patronatului. Platforma web educațională cu forum de comunicare integrată, care va fi realizată în cadrul proiectului, va intra în responsabilitățile Asociației Stațiunilor Turistice, în sensul dezvoltării dar și asigurării funcționalității și mentenanței acesteia pentru o perioadă de minim 6 luni după finalizarea proiectului, din surse proprii sau atrase.
Transferabilitatea rezultatelor
La finalul implementării, proiectul va intra într-o fază operațională (în care rezultatele proiectului vor sprijini pe termen lung și se vor integra în fluxurile “automatizate” ale comunităților locale într-o mare măsură. Operarea rezultatelor-cheie ale proiectului postimplementare va fi posibilă prin măsuri concrete precum:
- a) consolidarea capacității organizațiilor non-guvernamentale și partenerilor sociali de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local;
- b) personal calificat în domeniul protecției mediului care va putea utiliza conceptele, instrumentele și mecanismele însușite prin proiect;
- c) operaționalizarea platformei online elemente educaționale în domeniu.
Transferabilitatea se va face pe 3 niveluri: 1. orizontal -experiența dobândită și bune practici diseminate în rândul rețelelor membrilor parteneriatului (FPIMM și AST)- ambele sunt rețele cu membrii din sectoare diferite și impact național, 2. vertical -experiența dobândită și bune practici diseminate către autoritățile publice, mediul academic și actorii interesați la nivel național și internațional, 3. instituțional -către nivelul guvernamental și alte instituții cu rol în domeniu, fiind un factor de consolidare a dialogului între ONG-uri, parteneri sociali și administrația centrală și locală. Se va asigura sustenabilitatea pe termen scurt (implementarea activităților, învățarea de tipul “a face”, diseminarea rezultatelor în timpul proiectului), termen mediu (6 luni de la finalizare) și termen lung, inclusiv prin atragerea de alte finanțări nerambursabile.
Pentru a facilita acest lucru, se va asigura diseminarea informațiilor precum și a instrumentelor care au făcut obiectul proiectului. Ghidurile elaborate vor fi transmise către toate Consiliile Județene, Primăriile din localitățile cu titlul de “stațiuni turistice”, ADI pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Municipale, Camere de Comerț și Industrie din România. Totodată diseminarea acestor materiale se poate realiza și către
Centrele de Afaceri, Incubatoare de afaceri, Universități cu profil și specializarea “protecția mediului” și oricărei persoane sau actori interesați, asigurând egalitate de șanse.
Proiectul, privit ca un element pilot, poate fi un factor important pentru îmbunătățirea capacității ONG-urilor și partenerilor sociali prin know-howul acumulat din implementarea proiectului, de a-și extinde aria de intervenție și de a multiplica activitățile cu impact pozitiv. Va susține și alte inițiative privind reducerea risipei alimentare și implementarea compostului care își propun creșterea implicării cetățenilor în comunitate și în procesul de luare a deciziilor (cetățenie activă), oferind tuturor vârstelor și grupurilor sociale oportunitatea de a se implica în acțiuni voluntare, initiațive care contribuie la promovarea și respectarea valorilor democratice și a drepturilor omului. Cu toate că proiectul reprezintă în acest stadiu doar o etapă în abordarea problemei, pe termen lung poate fi privit ca un proiect pilot, care se derulează în 5 comune și 1 municipiu (Caracal) din jud. Olt, regiunea de Sud a României, în sectorul protecției mediului înconjurător a cărui rezultate pot fi impactate la nivel național (axat pe reducerea emisiilor de CO2, risipei alimentare și promovarea și implementarea compostului), putând genera efecte mutiplicatoare ulterioare și integrarea în politicile publice locale, regionale, naționale .
Va invitam sa completati chestionarul de mai jos in scopul realizarii lucrarii cu tema „EVALUAREA GENERĂRII DEȘEURILOR ALIMENTARE ȘI A IMPACTULUI ACESTORA ÎN VEDEREA ASIGURĂRII MANAGEMENTULUI DURABIL”, de catre d-na Blanaru Sânziana, doctorandă si d-na Prof. dr. Maria Gavrilescu, din cadrul Facultății de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului „Cristofor Simionescu” din cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi.
Durata chestionarului este de circa 5-7 min. Răspunsurile sunt anonime și vor fi folosite doar în scopul cercetării științifice, iar la finalul cercetării vă putem trimite rezultatele, dacă vă exprimați acordul. Chestionarul se poate completa online accesând linkul:
Federația Patronatelor Întreprinderilor de la Mici la Mari organizează împreună cu partenerii de dezvoltare locală o serie de întâlniri de lucru pentru a informa cetățenii și instituțiile despre modificările privind Legea nr.217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.
Calendarul întâlnirilor de lucru:
18 martie 2024, 10.00-10.30 – Caracal, județ Olt
18 martie 2024, 11.00-11.30 – Giuvărăști, județ Olt
18 martie 2024, 12.30-13.00 – Vișina, județ Olt
19 martie 2024, 09.00-09.30 – Giuvărăști, județ Olt
19 martie 2024, 10.00-10.30 – Izbiceni, județ Olt
19 martie 2024, 11.30-12.00- Ianca, județ Olt.
Persoanele interesate să participe ne pot contacta la numărul de telefon 0729823747 sau e-mail immcv@sme.ro.
Informații privind Legea nr.49/15.03.2024 pot fi accesate aici: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/280058